Sadra Civic Center

Project name

Sadra Civic Center

Typology

Recreational-Commercial Complex

Location

Shiraz

Year

2016

Status

Architecture Competition

Area

40000 m2

Design team

Babak Rostamian, Negar Yaraghi, Roya Zeratkar

The physical project plans are focused on the minimum size of the building, and the building also freely serves the "three-tier scenario." All sections of the project are closely linked to the topography of the site, and where it has been overcome, it is a must-have task, looking at the garden of the city and around, or emphasizing the apparent role of the outer space of a space.

The creation of diverse open & closed spaces, within roofs, terraces and benches, and motorways, is an attempt to reach the social center with the role of spirited and vibrant generators throughout the day and in different seasons for the city. Paying close attention to the various groups of users, both permanent and transitory, local and non-territorial, and their various needs, has led us to define a three-part scenario alongside the project's program.

Family and leisure: Parks, restaurants, and play spaces are the factors contributing to the increased participation of families as well as role of open spaces designed for families in particular.

Event and culture: This part is the reinforcement factor to create space for use by local and project’s guests including tourists, artists, cultural population and entrepreneurs.

Sports and Wellness: Permanent users of the collection will be grouped among the youth and the elderly, and will be a factor in encouraging families and non-permanent users to exercise. There are several special open spaces, separate parking, along with a pedestrian and bike trail next to the gym to answer this section.

These three layers of different streams of urban life in the south-east of the site are interspersed with three plazas, allowing them to exchange and create more dynamism and vitality. The plaza without roofs extends across the northern boundary of the project with a view to the green spots of the south, and a cross-sectional route designed in the middle of the site, linking all activities, as well as a city shortcut and a bridge between the north and south of the site. This route will be suitable for the festive occasions of the festivities, ceremonial practices and cultural events.