Shaar Residential Complex

Project name

Shaar Residential Complex

Typology

Residential

Location

Tehran

Year

2012

Status

Completed

Area

38000 m2

Design team

Babak Rostamian, Amin Moosavi, Saber Saeedi, Vahid Jabbari, Fatemeh Asgharzadeh, Yeganeh Ghezeloo

Our goal in designing this residential complex is to locate the required area within the permitted area; So that the skylight levels are maximum and the visibility of the units is the minimum. Each unit is designed with maximum utilization of south light, north view and its own green space in the open air. This complex can be considered not as a set of compact molded apartments, but as a combination of private villa units that, while located in the heart of a crowded metropolis, enjoy the maximum benefits of a generous private villa.

Each unit has a wall or a special facade in front of it, which is accessible from the west terrace by an alley-bridge.

The use of internal patios in the design of residential complexes is common due to design constraints and attempts to obtain the maximum constructed area.

These middle patios are supposed to play the role of light tunnels and deliver light to the units, but usually due to their privacy and their unsuitable scale, the residents confront these patios with thick curtains and these spaces become corridors practically. If the same inner patio reaches the facade and achieves direct light and vision of the open space, it becomes a space with a different character. An opening or a sight tunnel through which you can contact the open air and see the sky directly.

Personalizations that are formed in order to apply personal tastes and respond to the spatial and cultural needs of families create the behavioral details of life. In this way, residents are free to decide on the number of rooms, the type of opening and closing, and the relationship between the private, public, kitchen, and halls. Residents' freedom of action is also taken into account in the design of the internal components of the units. Each residential unit consists of three separate modules, all of which have a high capacity to accept changes by residents.

The suspension bridge and the wall in front of it have created a special view for homeowners; A semi-open space where you can sit, read a book or water the pots, and a wall that can be like a colored board or frame for ivy. The opening of the sliding glass walls toward the western terraces between the houses makes it possible for the terraces to be part of the hall in the right weather.

The design of high-rise bridges allows higher units to enjoy walking among the old trees without stepping out of the house; Perhaps it evokes the same childhood dream of a tree house.