Shams Plaza

Project name

Shams Plaza

Typology

Recreational

Location

Khoy

Year

2009

Area

20000 m2

Design team

Babak Rostamian, Amin Moosavi, Saber Saeedi, Fatemeh Asgharzadeh

In this plan, an effort has been made to preserve the memory of Shams the Iranian poet, through programs and events that are formed and held in the plaza; so more than anything, this complex should be seen as a suitable platform for any event. As a result, the main elements of this design are not just built spaces, but a combination of full and empty spaces, indoor and outdoor, flat and sloping, which provide the greatest potential for the desired events to occur. Numerous plazas, stepped roofs and a show stage embedded next to the mill are the main elements of these event spaces.

In fact, instead of monumental buildings, an attempt has been made to design a monumental public space; a space that becomes a platform for simple activities.

This space is an excuse for people to gather and experience happiness together; To sit and watch, take a moment to meditate next to the Shams's tomb, attend a conference to honor him, listen to a traveling musician, or simply turn a boring afternoon into a theater whose actors are the people themselves. ...

In this proposed design, locating full and empty spaces with regard to preserving the paths of vision and historical memories of local people has been done. From the old alley north of the site, there is still a trail left for those who remember it, the familiar access of the western margin is not seen as a border but as part of the complex.

Besides, the green wall behind the mill and the eastern side of the site and the curtain behind the platform is a row of Tabriz trees that separates the site from the worn texture of the surrounding. The curtain that changes color and shape with the change of seasons and it is a natural and vivid landmark that can be seen from afar.

In order to preserve the privacy and view of the tomb, the historical area has been preserved and the rest of the site has been designed as a sheet from which the volumes have risen halfway, and their stepped roof overlooks the stage installed in the southeast of the site. The lighting of this building is done from the ceiling or the green facades hanging in front of the windows. This green lattice not only acts as a curtain to regulate light, but also connects and integrates buildings with the surrounding landscape.

In the movement between levels and changes in height, volumes become landscape and the landscape takes the form of buildings. The simple approach used in the design of the project enabled us to create a space that is not only full of variety and spatial occurrence by repeating and combining several non-complex forms, but also has a high capability to be a suitable platform for events that people arrange and participate in.